12 tips bij het kiezen van jullie huwelijksfotograaf!

1. Begin tijdig

Goede fotografen zijn veel gevraagd en worden ruim op voorhand geboekt. Door tijdig te starten met jullie zoektocht, heb je meer tijd om het werk van meerdere huwelijksfotografen te zien. Een jaar op voorhand is vaak goed om te beginnen.

2. De juiste match Jullie fotograaf loopt bijna een hele dag met jullie en de gasten mee. Zorg ervoor dat het 'klikt' tussen jullie. Niets zo vervelend als je je niet op je gemak voelen tijdens je dag. Dit betekent niet dat jullie dezelfde karakters moeten hebben, maar wel dat de fotograaf jullie moet aanvoelen en dus kan inspelen op jullie wensen. Ervaringen van anderen is een ding, een eigen klik is iets anders.

Spreek eens met de fotograaf af en stel een lijstje op met vragen. Bereid jullie goed voor. Jullie kunnen tijdens dit gesprek vlot jullie wensen duidelijk maken, meer te weten komen over de werkwijze van de fotograaf en zelf zo heel wat extra ideeën opdoen.

3. Maak duidelijke afspraken over de beelden

Vraag duidelijkheid over de aflevering van de beelden. Krijgen jullie alles bewerkt en in hoge resolutie op usb of DVD ? Hoeveel beelden krijgen jullie? Er is een groot verschil tussen 300 en 800. Wat met de eigendomsrechten?

4. Kies een vakman

Huwelijksfotografie is een vak apart. Een ervaren huwelijksfotograaf weet doorheen de dag op wat hij moet letten met betrekking tot jullie. Hoe een pose mooier kan worden en de foto een groter wow-effect krijgt bijvoorbeeld. Maar ook op wat hij moet letten met betrekking tot de omgeving. Op jullie huwelijk zijn heel veel dierbaren aanwezig, zorg dat ook zij samen met jullie of apart in beeld worden gebracht. Bij het kiezen van de fotograaf, kijk je best niet alleen naar de foto's van de fotoshoot. Deze zijn technisch gezien vrij makkelijk te realiseren. De foto's tijdens de ceremonie, zijn al heel andere koek. In donkere en soms kleine ruimten, is het al heel wat moeilijker werken (vb kerk, gemeente). Deze ultieme momenten zijn snel gepasseerd en hiervoor heb je als fotograaf maar een kans. Daar vallen de mindere fotografen wel eens door de mand.

5. Kies jullie stijl

Welke fotografie stijl vind je mooi? Glamour? Romantiek? Journalistieke stijl? Sprookjesachtig? Dit is het essentiële punt. Iedere fotograaf heeft zijn eigen stijl. Kies voor iemand wiens stijl het dichtst bij jullie persoonlijke smaak aanleunt. De kans is klein dat de fotograaf op aanvraag beelden aflevert die geheel afwijkend zijn van zijn persoonlijke stijl. Sommige fotografen kunnen wel stijlen combineren.

6. Stel vragen over fotolocaties en zalen

Op deze manier kan je achterhalen of de fotograaf al op veel plaatsen geweest is. En zo kan je ook gebruik maken van zijn weetjes over toffe locaties, leuke ervaringen,...

7. Kies iemand sociaalvaardig

Spontaniteit bij de meeste mensen komt meer naar boven als ze zich op hun 'gemak' voelen, als er communicatie op gang komt. Ze gaan zich meer ontspannen en dat merk je ook op foto's. Interactie met de fotograaf is heel belangrijk.

8. Back up Camera

Vraag of de fotograaf een tweede camera heeft, voor het geval er wat hapert aan de eerste. Better safe than sorry.

9. Back up fotograaf

Nog nooit meegemaakt. Maar vraag of hij andere fotografen kent voor het geval hij of zij door onvoorziene omstandigheden niet op jullie huwelijksdag aanwezig kan zijn.

10. Maak duidelijke afspraken rond de fotograaf zijn aanwezigheid.

Om welk uur begint de fotograaf en eindigt hij? Dit is belangrijk voor jullie planning en het niet missen van cruciale momenten. Bijvoorbeeld de openingsdans. Wanneer is het voor jullie cruciaal dat hij aanwezig is, heel de dag of enkel tijdens de ceremonie bijvoorbeeld.

11. Welke beelden willen jullie graag vastleggen

Bespreek met de fotograaf wat jullie die dag allemaal willen gefotografeerd hebben en of dit kan. Bijvoorbeeld een shoot met de familie of vrienden, kindjes....Stuur jullie draaiboek ook naar de fotograaf door, zo kan hij zich beter voorbereiden.

12. Plan een verlovingsshoot (love shoot)

Voorafgaand op jullie huwelijk, kunnen jullie aan de hand van een love shoot kijken of de fotograaf jullie qua stijl ligt en of het comfortabel samenwerken is. De beelden achteraf zijn ook perfect bruikbaar voor uitnodigingen, misboekjes of bijvoorbeeld een prachtige canvas boven jullie tv.

Gekozen? Relax!

Gekozen? Weeral een to do die je kan afvinken. Probeer te ontspannen op jullie dag, dit levert mooiere beelden op. Jullie hebben lang genoeg gepland, deze dag komt aan op genieten van iedere minuut.

Have fun,

Groetjes Indra

site: www.indralaenens.be

#huwelijksfotografie #huwelijksfotograafkiezen

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square